21.9.05

Tenniserõõmud

Käimasolev nädal on Eesti tennise jaoks erakordne. Vaevalt, et on varem olnud nädalaid, mil kaks Eesti tennisisti alustavad WTA turniiri võiduga. Maret Ani alistas Sloveenias, Portorozi turniiri avaringis 5. asetatud Marion Bartoli (Prantsusmaa), kes on WTA edetabeli 44. number ja Kaia Kanepi alustas Indias, Calcuttas toimuvat jõuproovi võiduga Ankita Bhambri (India) üle, kelle edetabelikoht, tõsi küll, on tagasihoidlik. Ent samas ei pääse kuskil WTA turniiri põhitabelisse nö "suvalised" mängijad.

Positiivne uudis oli ka esmaspäevane teade, et Ani tõusis WTA edetabelis 121. kohale. See on eestlannade läbi aegade kõrgeima koha kordamine. Siiski hakkab natukenegi kommentaariruumides ringi vaadates kohe silma kontingent, kes teatab, et maailma edetabeli esisaja piirimail olemine pole mingi näitaja. Vaidlen vastu. On küll!

Kindlasti on tennises maailma esisaja piirimail olemine võrreldav judo MM-i seitsmenda kohaga. Ja ma pole üldse kindel, kas tennisist selles võrdluses koguni peale ei jää.

Enamik tennise kritiseerijaid unustab, et kui enamikel Eestis populaarsetel suvistel individuaalaladel -vehklemine, maadlus, judo, ujumine, sõudmine, purjetamine - on võistlusdistsipliine/kaalukategooriaid mitu, et mitte öelda palju (isegi kergejõustikus saab sportlane johtuvalt looduse poolt antust endale sobivaima ala valida), siis tennises spetsialiseerumisvõimalus puudub. Ennem mingitki sarnast võimalust pakkunud paarismäng on praegu selges ebasoosingus nii turniirikorraldajate kui ka tenniseametnike seas ja sellise rinde vastu võitlemine saab lõppeda ainult ühe tulemusega.

Ehk siis - kui Maret Ani on WTA edetabelis 121. kohal, siis ta tõesti ongi maailma paremuselt 121. naistennisist (tennise edetabelis on kõige paremini reaalset seisu peegeldavad). Kui Martin Padar saab judo MM-il seitsmenda koha, siis ta ei ole paremuselt maailma seitsmes judoka - MM-il võisteldi kaheksas kaalukategoorias ehk võib julgesti väita, et Padaril pole maailma poolesaja parema judoka sekka asja.

Ja nüüd võiks pikalt rääkima hakata tennise populaarsusest ja levikust judo omaga võrreldes.