7.9.05

Kuidas soomlased nädalaga kuulsaks said?

Soome esireket Jarkko Nieminen on jõudnud US Openil meeste üksikmängus veerandfinaali olles läbi aegade esimene soomlane, kes Grand Slam turniiril sedavõrd kaugele edenenud on. Täpsemalt loe siit. Olgu öeldud, et Niemineni tegemised US Openil on esimeseks uudiseks kõikidel Soome suurematel spordilehekülgedel (YLE, MTV3, Nelonen, Helsingin Sanomat, Iltasanomat). Iltalehti võrguversioonis on see suisa põhiuudiseks. Vürtsi lisab uudistemenüüs niigi kolme paprikakaunaga iseloomustatud uudisele tõsiasi, et Niemineni järgmine vastane pole mõni kaasüllataja, vaid Lleyton Hewitt.

Hakkasin mõtlema, millega annaks Niemineni saavutust võrrelda Eesti spordis viimasel ajal ette tulnud kordaminekutest? Paarisaerulise neljapaadi MM-pronks sõudmises? Kaugel sellest. Kaarel Kais-Rivo Vesiku 5. koht rannavolle MM-il? Veidi lähemal, kuid siiski silmapiiri taga. Markko Märtini neljas koht Saksamaa rallil? Tavaline uudistemürasse mattuv mittemidagiütlev tulemus. Eesti jalgpallikoondise võit Läti üle? Lokaalse tähtsusega sündmus. Andres Operi siirdumine Kerkrade Rodasse? Teisejärgulise ründaja liitumine kolmandajärgulise klubiga. Mart Poomi laenuleping Londoni Arsenaliga? Kindlasti kõige lähemal, kuid rahvusvaheliselt siiski selgelt tagasihoidlikumat tähelepanu pälvinud tehing.

Tennis on arvatavasti maailmas jalgpalli järel enim kajastamist leidev spordiala, kusjuures nagu spordialade kuningat, iseloomustab ka tennist asjaolu, et see kajastamine on ühtlaselt intensiivne kõigis maailma piirkondades. Seetõttu võib öelda, et Nieminen on teinud selle US Openiga Soomele rohkem reklaami kui Märtin Eestile terve käimasoleva rallihooaja jooksul kokku.

3 Comments:

At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Ott, ole nüüd aus, kui mitut suure slämmi turniiril parima kohana veerandfinaali jõudnut maailmas ikka teatakse. Tõsi, uudisekünnise ületab see siiski ilmselt veel mõnes riigis peale Soome.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

ott, pingutad natuke üle. veerandfinaal kuskil tennisturniiril on jällegi seesama suhtumine, et otsime mingi tera üles ja punnitame ta suureks.

sisu ju saavutusel on põhimõtteliselt olemas, kuid sport on maksimalistlik tegevusala , kus veerandfinaal ei saa olla mingi ülikõnekas saavutus. ma ei tea, kas sportliku tulemuse võrdustamine meediakajastusega on kõige õigem...

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Kriitikale vastuseks tahan öelda kahte asja:

Esiteks. US Open'il pole "kuskil tenniseturniiril", vaid Grand Slam turniiril, kus veerandfinaali jõudmiseks tuleb järjest alistada neli vastast, mis tänapäeva tipptennise tihedas konkurentsis on juba omaette saavutus.

Teiseks. Meediakajastus või selle puudumine on praeguses (meedia kontrollitud?) maailmas arvatavasti siiski sportliku tulemuse kõige objektiivsem peegeldus.

 

Postita kommentaar

<< Home