28.6.05

Millega värskendada olümpiaprogrammi?

Nädala pärast Singapuris 2012. aasta olümpialinna valimiseks kogunev Rahvusvaheline Olümpiakomitee viib samas läbi ka usaldushääletuse kõigi olümpiaalade osas - kes vähemalt poolte ROK-i liikmete toetust ei võida, see 2012. aasta mängudel enam ei figureeri. Täpsemalt kirjutab tänane Postimees.

Kui mõni ala peaks usaldushääletusel põruma (ja ma loodan, et see nii läheb, kuid sellest allpool), siis valitakse asendaja järgmiste alade seast: ragbi, karate, squash, golf, rulluisusport. Mina pean nendest aladest sobivaimates golfi ja ragbit ning sobimatuimaks karated.

Golf on arvatavasti kõige tugevam kandidaat. Üks peamine põhjus on minu arvates selle kaasamise kasumlikkus. Esiteks on golfiga lihtne sponsoreid ligi tõmmata - juba praegu mõõdetakse maailma tippude aastaseid auhinnarahasid miljonite dollaritega, mis näitab, et enese eksponeerimisest golfi kaudu ollakse huvitatud. Teiseks on golfile olümpiarajatise ehitamine selgelt kasumlik projekt - isegi kui sobivat rada juba olemas pole, ei tohiks pärast mänge olümpiarajal kätt proovida soovijatest puudus tulla.

Ragbi puhul tuleb kõigepealt mainida, et olümpiaprogrammi pürgib traditsioonilise ragbi (15 mängijat meeskonnas) mugandatud variant, kus korraga on väljakul seitse mängijat. Ala eeliseks on selle populaarsus (ragbi MM-turniir jääb mõningatel andmetel vaadatavuselt alla vaid suveolümpiamängudele ja jalgpalli MM-ile), miinuseks aga piiratud leviala - kõik tippmeeskonnad peale Prantsusmaa, Itaalia ja LAV-i paiknevad endises Briti impeeriumis.

Squashi miinuseks pean asjaolu, et olümpiamängude programmi kuulub juba kolm nö "reketiala" - tennis, lauatennis, sulgpall - mis peaksid oma koha võrdlemisi kindlalt säilitama. ROK-i nõue on, et olümpia-alade arv ei tohi ületada 28-t ja on vähetõenäoline, et 1/7 neist antakse reketikäsitsejatele.

Rulluisuspordi puhul on minule siiani arusaamatu, millist distsipliini silmas peetakse? Kas 1992. aastal Barcelonas näidisalana kavas olnud rulluisuhokit, grupisõitu tänavarajal, individuaalset või üks-ühe vastu võistlust lühemal distantsil või hoopis eksreemspordi valdkonda kuuluvat trikisõitu rambil. Kuid kindlasti ei tundu ükski neist piisavalt tõsiseltvõetavana.

Karate. Kumite kaasamine oleks olukorras, kus huvi võitlusspordialade (poks, kreeka-rooma maadlus, vehklemine) vastu olümpiamängudel niigi kahaneb, totter. Ning kata sarnaneks iluvõimlemisega, kus tavainimene hindamissüsteemist mite midagi aru ei saa.

Ja nüüd lubatud loetelu aladest, mille koht olümpiaprogrammis peaks minu meelest põhjaliku arutelu läbima: taekwondo, softpall, pesapall, poks, kreeka-rooma maadlus. Lisaks on mitu ala (nt vehklemine), kus peaks vähendama võistlusalade arvu.

4 Comments:

At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Hmmm... Kas autor on põhimõtteliselt võitluskunstide vastu või milles asi, aga kreeka-rooma maadlusel on ikka päris tugevad traditsioonid nagu ka poksil. Kui poksi olümpial poleks, tuntaks varsti poksi maailmas vaid profipoksi kaudu. Ma ei ole nüüd küll päris kindel, kas see on amatöörpoks, mis olümpial on, igatahes on see täiesti erinev profipoksist ja sellel puuduks siis tipptasemel väljund.

Aga ragbi kohta kommenteeriks ka natuke - kuigi see on väga huvitav ala, tekiks ilmselt mitmeid tehnilisi küsimusi. Minu teada puhkavad ragbimängijad pärast matši päris pikalt, MM-l vist isegi 5 päeva, olümpial aga tahetakse kõigega suht kiirelt ühelepoole saada. Seega saaks võistlustel osaleda vähe meeskondi või peaks korraldajad leidma võimaluse, kuidas mängude algusest lõpuni ragbiturniiri läbi viia.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Oti blogile peaks olema viide epl-i ja postimehe blogide rubriigis.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks pr-ile. Nentisin vaid, et kreeka-rooma maadluse ja poksi populaarsus olümpiamängudel väheneb, tegemist pole millegi isiklikuga.

Kreeka-rooma maadluse tugevaid traditsioone ei saa eitada ent paraku on tõsiasi, et asjatundmatule vaatajale, kes olümpiamängude auditooriumis on domineeriv, jätab see kohmaka mulje ja on seetõttu ebaatraktiivsem kui vabamaadlus.

Amatöörpoksi suureks probleemiks on aga segane süsteem punktide arvestamisel. Lisaks on ta olümpiaprogrammis selgelt liiga killustatud - võisteldakse 11-s kaalukategoorias.

Ragbi puhul on puhkepausid tõesti pikemad, kui muudel võistkondlikel aladel. Aga näiteks 12 meeskonda nelja alagruppi jagatuna, millede võitjad pääseksid poolfinaali oleks süsteem, mille kohaselt peaks üks meeskond maksimaalselt pidama neli mängu. Olümpiamängud kestavad 17 päeva. Ja on veel võimalus minna sama teed, mis jalgpall - alustada eelturniiriga paar päeva enne mängude avamist.

 
At 02:01, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen suhteliselt traditsioonides kinni ja seega arvan, et maadlust ja poksi ei tohiks küll kõrvaldada OM kavast. Samas näen, et autor ei sarja judot. Kas see on tõesti kahevõitlusaladest populaarseim või ei soovita hoopis Eesti medalilootusi ära võtta? Uutest aladest oleks golfi lisamine küll tublisti rahakotti turgutav, kuid olgem ausad, seda on ju paganama igav vaadata. Mis puutub aga moodsasse viievõistlusesse, siis selle surus kavva de Coubertin isiklikult, et väärtustada toonast ohvitseride väljaõpet ning seega traditsionalistlikust vaatepunktist lähtudes võiks ta mõne kümnendi veel olla, kuni Öövel pensionile läheb.

 

Postita kommentaar

<< Home