14.6.05

Spordikonklaav ehk olümpialinna valimine

6. juulil valib Rahvusvaheline Olümpiakomitee Singapuris toimuval täiskogul 2012. aasta suveolümpiamängude korraldajalinna. Kandidaate on viis - Pariis, London, Madrid, New York ja Moskva. Favoriit on Pariis, kellest jääb napilt maha London, omad võimalused on kindlasti olemas Madridil, New Yorgi võit on vähetõenäoline ning Moskva võit oleks ime.

Kui eelmises lõigus asendada võtmesõnad ja fraasid selliste terminitega nagu konklaav, Vatikan, paavst, Joseph Ratzinger, Francis Arinze, Oscar Maradiaga ja Dionigi Tettamanzi, siis saaks tektsi ilma suuremate korrigeerimisteta kasutada kirjeldamaks 265. Rooma paavsti valimise eel valitsenud olukorda.

Sarnasusi on veelgi: hääletab seltskond valitud inimesi, kes ei ole ametisse mitte valitud, vaid nimetatud, avalikkus saab teada vaid hääletustulemuse ja see, mille põhjal otsus tehakse, jääb samuti saladuseks.

6. juulil selgub 2012. aasta olümpialinn. Kas võidab modernseid lahendusi pakkuv Pariis, briti soliidsust lubav London, rohelised mängud korraldada sooviv Madrid, Coca-Cola kandidaat New York või eelistatakse mingil täiesti arusaamatul põhjusel (haletsus?) kiratsevat Moskvat?

2 Comments:

At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

oota, otionu, miks peaks olümpialinna valimine käima kuidagi teisiti? või vaevab sind mingi demokraatiausk, et kõik suured ja tähtsad asjad peaks otsustatama üldrahvalikul hääletusel või vähemasti valitud rahvaesindajate osalusel?

aga mis asi on ROK? kellele ta kuulub? miks peaks normaalse äritegevuse juures osalema keegi, kes on valitud?

 
At 10:11, Blogger Ott said...

Olümpialinna valimine ei peakski käima teisiti (tõin vaid välja võrdlemisi suured sarnasused). Demokraatiat pole sellesse valdkonda vaja.

Samas tahan sügavalt loota, et ROK ei tegele pelgalt äritegevusega.

 

Postita kommentaar

<< Home