18.8.05

Ohhoo! Biathlon! Kas teil sokkerit ka on?

Mõne aja eest saatis Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon (ELSF) laiali pressiteate, mis oli pealkirjastatud "Alustas noorte karikasari biathlonis". Alguses arvasin, et äkki on laskesuusatajate leer otsustanud mingil imelikul põhjusel biathloniks ümber nimetada suvise võistlusvormi laskejooksu, kuid pressiteate läbi lugenuna sain aru, et ELSF nimetas biathloniks ka talvist laskesuusatamist.

Spordiala nime muutmine on vägagi harv nähtus, viimase seitsme-kaheksa aasta jooksul on seda Eestis minu mäletamist mööda juhtunud vaid ühel korral - 2001. aastal otsustas tollane Eesti Saalibändi Liit ennast ümber nimetada Eesti Saalihoki Liiduks ja seeläbi muutus ka spordiala nimi. See muutus oli loogiline - loobuti soome päritolu võõrlaenust ning võeti kasutusele ÕS-i poolt soovitatud eestlasele suupärasem ja spordiala iseloomu paremini peegeldav termin.

(Ei saa mitte mainimata jätta ESHL-i peasekretäri halenaljakaid jutustusi, kui alaliitu helistati ja tõsimeeli uuriti: "Öelge palun, mis bänd täna Von Krahlis esineb?")

Kus on aga loogika asendada eestikeelne sõna "laskesuusatamine" (või siis suvine variant "laskejooks"), mis peegeldab spordiala sisu omakeelselt ja täpselt, rõveda võõrlaenu biathloniga? Ühtegi tõsiseltvõetavat põhjust ma välja mõelda ei suutnud.

Aga kui juba biathlon, siis miks mitte sokker (jalgpall) ja atletism (kergejõustik)?

3 Comments:

At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Ott, sa võiksid oma rubriigiga kaubelda veidi pinda, kas Spordilehte või Sportnetti.
Igaljuhul mulle meeldivad sinu üllitised ja usun,et huvilisi oleks teisigi. Siia kahjuks nad lihtsalt ei satu...

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Krt, igasuguseid keeleväärastusi tuleb sisse igalt poolt, tõepoolest, laskesuusatamine igati asjakohane nimetus.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Mingil ajahetkel muutus ka väravpall käsipalliks. Täpset aega kahjuks ei mäleta.

 

Postita kommentaar

<< Home