11.7.05

Peking 2008-pesapall-softpall=London 2012

Ehk siis Rahvusvaheline Olümpiakomitee otsustas 2012. aasta olümpiamängude kavast välja arvata pesapalli ja softpalli. Viiest kandidaadist väljaheidetud asendama - karate, squash, ragbi, rulluisusport, golf - ei pälvinud aga ükski ROK-i liikmete seas piisavalt toetust, et Londonis figureerida. See tähendab, et Londonis jagatakse medaleid 26 spordialal ning Hyde Park, kuhu pesa- ja softpalli areenid olid plaanitud ehitada, jääb olümpiarajatisteta.

Iseenesest pole ROK-i otsuses kaks ameerikast pärit spordiala olümpiaprogrammist eemaldada midagi ootamatut. ROK-i president Jacques Rogge oli soovinud neile punast kaarti näidata juba kahe aasta eest, kuid siis lükati ta plaan kui liiga äkiline tagasi. Nüüd aga võeti oodatud otsused vastu. Miks oodatud?

Pesapalli probleem seisneb selles, et olümpiamängudel ei osale ameerika ja Jaapani profiliigade mängijad. Kui kuningas jalgpall saab endale lubada olümpiamängudele U23 koondiste saatmist ja ROK ei liiguta kulmugi, siis pesapallil seda luksust pole. Softpall on aga liialt ameerikakeskne - kõik kolm seni välja jagatud olümpiakulda on USA võitnud üpris kindlalt. Kumbki ala ei ole OM-idel kogunud ka kuigi suuri teleauditooriumeid.

ROK otsuse teine külg - uute üritajate tagasilükkamine - võib esmapilgul tunduda samuti kummaline, kuid hääletusprotseduuri iseloomu arvestades oli seegi otsus võrdlemisi loogiline. Kui olümpiaprogrammist väljaheitmiseks piisas poolte ROK-i liikmete vastasseisust, siis olümpiaprogrammi pääsemiseks oleks vaja olnud 2/3 ROK-i liikmete poolehoidu.

ROK-i killustatust näitas aga juba olümpialinna valimine, kus isegi esimeses voorus viimaseks jäänud ja välja langenud Moskva sai 99-st häälest 15. Selle näite valguses on naiivne loota, et ROK jõuab 2/3 osas kokkulepppele viie ala seast sobiliku leidmises.

2 Comments:

At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Igaks juhuks küsin, et kas sa oled kindel, et kõik viis ala pandi korraga hääletusele ja üks neist pidi saama 2/3 häältest? Kas eraldi ei hääletata?

 
At 11:55, Blogger Ott said...

Hääletatigi eraldi. Iga ala puhul sai ROK-i liige anda poolt- või vastuhääle. Poolthääli pidi kogunema 2/3, et ala programmi kaasataks.

 

Postita kommentaar

<< Home