12.12.05

MM-finaalturniiri alagruppidest

Eilses The Observeris oli nende kolumnist Paul Wilson teinud väga huvitava arvutuse MM-finaalturniiri alagruppide osas. Nimelt liitis ta kokku iga alagrupi liikmete kohad FIFA edetabelis ja vaatas seeläbi, millised alagrupid on koosseisult kõige tugevamad (mida väiksem kogusumma, seda tugevam alagrupp).

Tulemused on sellised (sulgudes Wilsoni kommentaarid):

A-alagrupp: Saksamaa 16, Costa Rica 21, Poola 23, Ecuador 37. Kokku 97

B-alagrupp: Inglismaa 9, Paraguay 30, Trinidad & Tobago 51, Rootsi 14. Kokku 104

C-alagrupp: Argentina 4, Cote d'Ivoire 41, Serbia & Monetnegro 47, Holland 3. Kokku 95

D-alagrupp: Mehhiko 7, Iraan 19, Angola 62, Portugal 10. Kokku 98

E-alagrupp: Itaalia 12, Ghana 50 (arvatavasti Aafrika tugevaim esindaja), US 8, Tšehhimaa 2. Kokku 72 (Surmagrupp)

F-alagrupp: Brasiilia 1, Horvaatia 20, Austraalia 49 (kindlasti suurim must hobune), Jaapan 15. Kokku 85

G-alagrupp: Prantsusmaa 5, Šveits 36, Lõuna-Korea 29, Togo 56. Kokku 126 (käkitegu)

H-alagrupp: Hispaania 6, Ukraina 40, Tuneesia 28, Saudi-Araabia 32. Kokku 106 (isegi Hispaania ei suuda siin midagi tuksi keerata) .

Nagu näha, on selgelt kõige tihedam E-alagrupp, kus tegelikult on kõigil täiesti reaalne loota edasipääsule. Enim vedas loosiga Prantsusmaal ent ka teistel suurriikidel - Saksamaa, Inglismaa, Portugal, Brasiilia, Hispaania, Mehhiko - ei tohiks edasipääsuga liialt suuri probleeme tekkida. C-alagrupi sattunud Argentinat ja Hollandit ohustab muidugi Cote d'Ivoire ent seda tonti nähakse minu meelest suuremana kui ta tegelikult on (isegi kui nad emma-kummaga favoriidiga viigi välja mängivad, on edasipääsuvõimalused vaid 33%).

Kui 1998. aastal, mil MM viimati Euroopas toimus, pääsesid alagruppidest edasi kuus mitte-Euroopa meeskonda - Brasiilia, Tšiili, Nigeeria, Paraguay, Mehhiko ja Argentina - siis seekord usun selle numbri väiksemaks jäämist. Kindlad edasipääsejad peaksid olema Brasiilia, Argentina, Mehhiko, arvestatavad võimalused on Austraalial, väikesed USA-l ja Tuneesial. Aasia meeskonnad piirduvad minu arvates alagrupiturniiriga, üsna tõenäoliselt juhtub sama ka Aafrika esindajatega.