9.12.05

Defitsiidi kaudu populaarseks

"See meenutab mulle kahtlaselt palju The League of Gentlemen'ist tuntud jõllitamise (kaotab see, kes ennem pilgutab) MM-võistlusi," andis mu hea sõber hinnangu ühele spordialale, mida ma viimased kaks aastat huviga jälginud olen. Hinnang oli muidugi eelkõige suunatud spordiala olemusele.

Millest siis jutt? Snuukrist. Brittide seas vägagi populaarsest piljardimängust. Reeglid leiab siit. Lühidalt öeldes on tegemist arvatavasti kõige raskema ja põhjalikuma piljardimänguga. Seal on kõige rohkem palle, kõige keerulisemad reeglid, kõige suurem laud ja kõige väiksemad augud.

Samuti liiguvad seal kõige suuremad auhinnarahad (kevadel teenis Sheffieldis üllatuslikult MM-võistlused võitnud noor inglane Shaun Murphy auhinnaks 250 000 naela). Lisaks pälvib snuuker uskumatult suurt publikuhuvi.

Mis on põhjuseks, et vähest füüsilist pingutust ent erinevalt nt malest ka spetsiifilisi füüsilisi oskusi nõudev spordiala on muutunud sedavõrd populaarseks, et Eurosport kõikidelt suurematelt turniiridelt otseülekandeid teeb?

Väga hästi läbimõeldud süsteem. Hooaja jooksul (augustist märtsini) on kavas vaid üheksa ametlikku võistlust, millele oskusliku promotööga on omistatud võrreldes mitteametlike turniiridega (kus tegelikult mängivad samad mängijad) väga kõrge maine. Ehk välditakse auditooriumi üledoseerimist ning tuuakse sisse veidi elitaristlik mõõde.

See tekitab huvi nagu defitsiitne ja kättesaadamatu asi ikka.

1 Comments:

At 18:35, Blogger mikk said...

täpsuse huvides - jõllitamisvõistlus oli lustisarjas "Big Train".

 

Postita kommentaar

<< Home