26.6.06

Jalgpallikommentaar nr 3 ER-i

Jalgpalli MM-finaalturniiril on nüüdseks seljataga enam kui pooled kohtumised. Selgunud on esimesed edasipääsejad ja esimesed kojusõitjad. Eile ohkas kirglik jalgpallisõber kindlasti kergendunult, et Euroopa hiiud Saksamaa ja Inglismaa juba 1/8-finaaliks omavahel vastamisi ei sattunud.
Nüüd ei saa nad kohtuda enne finaalmatši. Ja 1966. aasta finaalmatši kordusetendus väärib ei suuremat ega väiksemat lava kui Berliini olümpiastaadionit 9. juulil.

Mäletatavasti olid “vanad sõbrad” 40 aasta eest vastamisi Wembley’l ning kohtumine lõppes Inglismaa 4:2 võiduga. Geoff Hursti poolt löödud inglaste kolmas värav tekitab väravajoone ületamise või mitteületamisega kõneainet tänaseni.

Kusjuures torkan väga jõhkralt siia vahele lootusrikka mõtte, et toona ei olnud kuulda kellegi hala tehnoloogia järele, mis aitaks jalgpallimängu inimlikkust ohjata. Jalgpall oli mäng, mitte äri ja venelasest joonekohtuniku väidetav eksimus oli samuti osa mängust.

Kuid naaskem nüüd käimasoleva turniiri juurde. Eile sai otsa üks muinasjutt. Pean silmas Trinidadi ja Tobago koondise debüüti MM-võistlustel. Omaette lugu on juba see, kuidas sinna jõuti. Viimase valikmänguga kätte võidetud neljandale kohale Põhja-Ameerika valiktsoonis järgnesid play-off-mängud Bahreiniga. Võit seal avaski Kariibi mere piraatidele ukse MM-finaalturniirile.

Saksamaal alustati šokktulemusega, kui avakohtumises viigistati hoolimata pikka aega arvulises vähemuses tegutsemisest Rootsiga 0:0. Teises matšis saadi Inglismaa rünnakute tõrjumisega hakkama enam kui 80 minutit, kuid lõpuks siiski kaotati 0:2. Sellest hoolimata oli kogenud hollandlase Leo Beenhakkeri juhendatud Trinidadi ja Tobago koondisel enne eilset mängu Paraguayga säilinud lootused jõuda 16 parema sekka. 0:2 kaotus ja rootslaste 2:2 viik Inglismaaga muinasjutulisel teekonnal siiski jätkuda ei lubanud.

Teen taas lubamatu vahelepõike ja mainin, et kui Inglismaa alistanuks eile Rootsi 2:0 ning Trinidad ja Tobago saanuks 1:0 jagu Paraguay’st, tulnuks korraldajatel läbi viia loosimine, kes, kas Rootsi või Trinidad ja Tobago alagrupist edasi pääsenuks, sest kõik näitajad olnuks meeskondadel võrdsed. Loosiauhinnaks oleks olnud 1/8-finaal Saksamaaga ja kui seal oleks...Kuid nüüd lähen vist spekuleerimisega juba liialt kaugele.

Tahtes Trinidadi ja Tobago muinasjutulist seiklust mõne muinasjututegelasega samastada võiks näiteks mõelda pöialpoiss Aevastaja peale. Tuli, nägi, turtsatas ja läks. Kuid kes oleksid sel juhul tema ülejäänud kuus kaaslast?

Toriseja rolli omanikus pole kahtlust. See kuulub samuti finaalturniiril debüteerinud Togo koondisele. Jalgpallurite ja ametnike suutmatus jõuda kokkuleppele preemiarahades tingis selle, et nende teise alagrupimängu toimumine oli vahepeal koguni kahtluse all. Häbiväärsest renomeest, mis kaasnenuks, kui Togost saanuks esimene finaalturniiril osalev koondis, kes vastasele loobumisvõidu annab, siiski pääseti. Suurt rolli mängis selles lepitajana tegutsenud FIFA.

Häbeliku rolli pakuksin Ghana koondist. Esimeses matšis kaotati Itaaliale 0:2 ja hoolimata korralikust esitusest ei tehtud liiga suuri sõnu. Aga siis anti luuavarrest turmtuld. Tšehhimaa alistati 2:0 ning vabalt võinuks skoor olla ka 5:0. Homme seisab Ghanal ees mäng USA-ga,. Võit tagab edasipääsu ning üpris korraliku tõenäosusega piisab ka viigist.

Ninatargaks ristiksin vähemalt seniste esituste põhjal 1998. aasta maailmameistri Prantsusmaa eesotsas nende peatreeneri Raymond Domenechiga. Finaalturniiri eel bravuurikate sõnavõttudega ja paljudes küsimusi tekitanud mängijatevalikutega kõlapinda kogunud prantslased said kahes esimeses mängus valusasti vastu näppe. Kõigepealt mannetu viik Šveitsiga ja siis piirduti punktiga ka kohtumises Lõuna-Koreaga.

Doktoriks pakun kahekordset maailmameistrit Argentinat. Surmagrupiks ristitud seltskonda loositud vanahärra lahendas keeruliseks kujuneda tõotanud võrrandi kahe esimese mänguga, saades esmalt 2:1 jagu Elevandiluurannikust ja seejärel 6:0 Serbia ja Montenegrost.

Sealjuures pakuti publikule finaalturniiri kahtluseta parim värav. Esteban Cambiasso 2:0 tabamuse eel andis Argentina 24 täpset söötu. Doktor esitas doktorikraadi väärilise meistriteose.

Unimütsiks tembeldan Poola, kes alustas finaalturniiri tukastusega, mis tingis 0:2 kaotuse Ecuadorile. Järgnenud hommikurammestuse küüsis kaotati 0:1 Saksamaale ja lootused alagrupist edasi jõuda olidki kadunud.

Õnneseen on aga loodetavasti veel selgumata, sest play-off-kohtumised seisavad alles ees.