18.1.06

Kõik olümpiale!

EOK lähetab Torinosse 27 sportlast

Ma juba praegu ootan, millal "hääl rahva seast" hakkab valjul häälel pajatama, et "tema kui maksumaksja" küll nende "turistide, kes koha kolmandas kümnes saavad" olümpiale lähetamisega nõus pole. Samas ei peagi selliste arvamuste kogemise nimel delfi jmt kommentaariumides sobrima - on ju olümpiavõitja Jaan Taltski mitmel korral rõhutanud, et olümpiale tuleb saata vaid need sportlased, kel reaalne lootus medali- ja/või esikümnekoht võtta.

Mina olen arvamusel, et Eesti olümpiadelegatsioon peab alati olema nii suur kui vähegi võimalik. Miks?

Ratsionaalne külg: seekordse olümpia eel on meediaski õnneks (loodetavasti) piisavalt palju sõna saanud need spordiametnikud, kes selgitavad üldsusele, et mida rohkem sportlasi Torinosse sõidab, seda enam kohti abipersonalile meie delegatsioonile eraldatakse. See fakt, et "õiged olümpialased" Veerpalu, Mae, Šmigun vajavad "rahva ootuste õigustamiseks" ehk (kuld)medali võitmiseks piisavaid taustajõude, pole seni õnneks isegi kõige küünilisemate "ekspertide" poolt kahtluse alla seatud.

Emotsionaal külg: olgem ausad - võistluse jälgimine on kohe palju huvitavam, kui eestlasele kaasa saad elada. Kaasmaalas(t)e puudumisel võtame me teravdatud tähelepanu alla enamasti kas hõimlased soomlased või lõunanaabrid lätlased. Nendegi puudumisel keskendume venelaste altminekule kaasaelamisele. Aga see pole kaugeltki võrreldav enda sportlase etteaste jälgimisega. Palju rohkem eestlasi jälgib suurendatud huviga nii laskesuusatamise, suusahüpete, iluuisutamise kui ka mäesuusatamise ülekandeid puhtalt sellepärast, et oma sportlased ka võistlevad.

Tutvustuslik külg: reklaamitegurit ei saa alahinnata. Olümpiamängud on sellepoolest meeldiv nähtus, et vaenulikkus seal praktiliselt puudub. Keegi ei parasta ega irvita kehvemate üle, vaid pigem meenub pealtvaatajatele sel hetkel vanahärra Coubertain'i legendaarne sõnavõtt "tähtis pole võit, vaid osavõtt". Kapitalismi tingimustes on sellise tsitaadi paikapidavus küll imelik, aga samas ääretult inimlik. Iga startiv sportlane esindab oma riiki ja seda ei pane talle keegi pahaks. Hoolimata tulemusest.