9.6.05

Varajased kandidaadid "Eesti parim võistkond 2005" auhinnale

Iga aasta lõpus annab Eesti Olümpiakomitee välja aasta spordiauhinnad. Minu meelest on pea alati kõige oodatum aasta võistkonna valimine, sest kui Eesti saab uhkeldada üksikute tippudega individuaal-aladel, siis võistkondlikult on väikeriigil rahvusvahelisel tasandil midagi raske saavutada ja "mängud konnatiigis" ehk kodused meistrivõistlused ei mõju enamasti veenvalt. See muudab aga konkurentsi võrreldes aasta mees- ja naissportlase ning treeneri valimisega ootamatustele altimaks.

Kes oleksid hetkeseisuga peamised pretendendid?

Sõudmise paarisaeruline neljapaat, kes võitis MK-sarja avaetapi ja on MM-il üks peamisi medalipretendente. Kogemust ja noorust kombineeriv paatkond koondab endas hetke nelja Eesti parimat sõudjat.

Eesti meeste võrkpallikoondis. Täna FIVB-i presidendi käestki kiidusõnu pälvinud võrkpallurid on ainsa esimesest kvalifikatsiooniringist alustanud Euroopa meeskonnana jõudnud kolmandasse ringi, kus kohtutakse maailma absoluutsesse tippu kuuluvate Venemaa, Poola ja Bulgaariaga. Sel turniiril on iga geimivõit tubli saavutus, kohtumise võitmine võrduks imega ja edasipääs oleks Eesti spordi suurim võistkondlik saavutus läbi aegade.

Eesti meeste jalgpallikoondis arvatavasti esikohale ei pretendeeri, sest juba praegu võib öelda, et kaalukaimaks tulemuseks jääb 1:1 viik Venemaaga - seda ei suudaks ületada ka Läti alistamine koduväljakul või positiivne tulemus Slovakkia vastu võõrsil. Koht esikolmikus on siiski pigem tõenäoline kui mitte.

Markko Märtin - Michael Park on tänavu sõitnud kehvasti. Või õigemini öeldes märkamatult - rallinädalavahetustel ei ole enam isegi sportlikes seltskondades viibides näha ega tunda aasta või kahe eest valitsenud üldist teabenälga, mis seisnes selles, et iga infokild Märtini sõidu kohta võeti vastu siira tänu ja huviga. Esikolmikusse siiski äkki ennast kuidagi pressivad.

Kristjan Kais - Rivo Vesik olid eelmisel aastal väga lähedal olümpiamängudele pääsemisele ning lõpetasid MK-sarja igati soliidse 16. kohaga. Tänavu saadi esimesel MK-etapil 13. koht. Minu meelest jääb neil täpselt üks samm puudu sellest, et Eesti üldsus neid maailma absoluutsesse tippu kuuluvateks sportlasteks pidama hakataks. Selle sammu astumiseks peab regulaarselt MK-etappidel esikümnesse mahtuma ning paaril korral ka turniirivõidule väga lähedale jõudma. Eelmisel hooajal saadi kirja üks neljas koht.

Loodetavasti lisandub aasta teises pooles veel kandidaate. Korvpallikoondis üritab Tiit Soku juhendamise all tagaukse kaudu EM-finaalturniirile pääseda, jalgpalliklubidel seisavad ees mängud eurosarjades, äkki suudab murdmaasuusatamises meeste teatenelik MK-etappidel esikolmikukohti noppida ja must hobune võib esile tõusta alles detsembri keskel.